top of page

SSS

Kapsamlı Cevaplar

Sormak istediğiniz bir soru mu var? Danışanlarıma en iyi sağlık hizmetlerini sunmak ve en iyi deneyimi yaşatmak benim görevim. Söz konusu psikoloji olunca, kötü soru diye bir şey yoktur. Aşağıdaki SSS listesindeki cevapları kontrol edin. Başka sorunuz varsa lütfen bana ulaşmaktan çekinmeyin.

  • Aile terapisi nedir?
    Aile terapisi çift terapisi olarak da anılır ve bilinir. Çiftler arasında yaşanan çatışma ve sorunlara yönelir. Çift denilince akla sadece evliler gelmemelidir. Evlilik öncesi mutlu bir birliktelik adına da aile terapisi alınabilir. Aileler ve çiftler arasındaki yakın ilişkinin değişim ve gelişimini sağlamak, çiftlerin arasında yaşanan zorluklar ve sıkıntıların sağlıklı yönde düzenlenmesi ve çözülebilmesinin hedeflendiği psikoterapinin bir dalıdır.
  • Aile terapisinin amacı nedir?
    Aile içi ilişkilerde meydana gelebilecek olası kaygı ve çatışmaları önlemek, Aile içi ya da dışındaki dinamiklerin etkisiyle oluşan her türlü kriz sırasında aile üyelerinin baş etme gücünü arttırmak, Ailenin kendi içsel dinamik ve güçlü yönlerini fark etmesini sağlamak, Aile bireylerinin her türlü duygusal, sosyal ve diğer tüm ihtiyaçlarında aile içi işbirliği sağlanması konusunda aileyi güçlendirmek, Aile içinde rol dağılımında memnuniyetsizlik, iletişim problemleri vb. varsa bunlarla ilgili destek sağlamaktır.
  • Aile terapisinin konuları nelerdir?
    Aile ile ilgili her türlü problem ve sorun aile terapisinin konusu içerisindedir. Bunlardan sadece birkaçını şöyle özetleyebiliriz: Evliliğe hazırlık, Evlilik öncesi yaşanan kaygılar, Evliliğe karar verme süreci, Evliliğin ilk dönemleri ve yeni hayata uyum, Çiftlerde görülen uyum sorunları, Çiftlerin ailelerinden kaynaklanan sorunlar, Aile içi çatışmalar, Aldatma ve aldatılma, Duygusal ihmal, Boşanma ve boşanma sonrası danışmanlık, Boşanma sürecinde çocuklar, Ailedeki çocuklar (küçük yaştaki çocuklar ve ergenler) ile ilgili problemler.
  • Aile terapisine çiftler birlikte mi gelmelidir?
    Bazen aile terapisine çiftlerden biri gerek görmediğini söyleyerek gelmek istemeyebilir. Bu durumda terapi almak isteyen eş, yalnız da terapiye gelebilir. Ayrıca yalnız gelmesi fayda sağlamaz diye bir durum söz konusu değildir. Çocuklarla ilgili sorunlarda tüm ailenin birlikte katılması daha iyi sonuç alınabilmesi adına önemlidir.
  • Aile terapisi kaç seans sürer?
    Aile terapisinin kaç seans olacağı danışanların ilettikleri problem ile ilişkilidir. Aile terapisi süreci tamamen çiftlerin ilişki ve sorunları ile şekillenecek bir süreçtir.
  • Aile terapisi işe yarar mı?
    Aile terapisi danışanlara tavsiye vermek ya da çözüm üretmek için değildir. Bunun beklentisi içinde olan danışanlar fayda görmediğini düşünebilir. Aile terapisi ailenin kendi çözümlerini kendilerinin bulmasına yardımcı olmak, aile fertlerinin aile içerisinde işleyen ve işlemeyen dinamikleri fark edebilmeleri, ailenin güçlü yönlerini keşfedebilmeleri, aksayan ve döngüsel olarak devam eden dinamiklerin değişim ve gelişiminde aile üyeleri ya da çiftlere destek sağlar. Bütün bu noktalarda da çok etkilidir ve işe yarar.
  • Aile terapisi ücretleri ne kadardır?
    Aile terapisi ücretleri hizmet veren kurum ve terapistlere göre farklılık göstermektedir.
  • Önceden terapi almış ve fayda görmemişsek tekrar denemeli miyiz?
    Terapistin size uygun olmaması, terapi yöntemlerinin size uymaması ya da sizin terapi süreci içerisinde gerekli çabayı göstermemiş olmanız fayda görmemenize sebep olmuş olabilir. Bütün bunlar gözden geçirilerek farklı bir terapistle bu yolculuk devam ettirilebilir. En önemlisi de bir iki seansla sonuç beklenmemeli, bunun sabır ve çaba gösterilmesi gereken bir yolculuk olduğu unutulmamalıdır.
  • Aile terapisine kaç günde bir gidilir?
    Aile terapisinin görüşme periyodları tamamen danışanların durum ve ihtiyaçlarına göre belirlenir. Terapist ile ilk görüşmeden sonra planlanan görüşme periyodlarına uymak en doğrusu olacaktır.
  • Aile terapisi hangi durumda işe yaramaz?
    Alkol ve madde bağımlılığı, kumar bağımlılığı, akıl hastalıkları, kişilikbozuklukları gibi önemli problemlerin görüldüğü aile üyelerinin mutlaka bireysel tedavi görmeleri gerekir. Bu problemlerin görüldüğü aile üyesi le diğer aile üyelerinin ortak bir noktada buluşması çift terapisi adına ancak tedavi sonrası gerçekleşebilir. Tedavi almayı reddeden ve istemeyen bir aile üyesinin varlığı ile oluşan sorunlara diğer aile fertlerinin çabaları ve aile terapisi sonuç vermeyecektir. Ancak gereken tedaviyi gören aile üyesine hem destek hem de sorunlarla kendi baş etme yöntemlerini geliştirmeleri ve güçlenmeleri amacıyla aile terapisine başvurabilirler.
  • Evlilik öncesi danışmanlık veriyor musunuz?
    Evlilik öncesi danışmanlık aile danışmanlığının hizmet alanı içerisindedir. Dolayısıyla evlilik öncesi danışanlara da bu alanda hizmet veriyoruz
  • Seanslar ne kadar sürüyor? Her seans türünün ortalama süresi ne kadardır?
    Seans süresi 50-60 dakika arasındadır. Çocuklarla yapılan seansların süresi 30 dakikadır.
  • Aile terapisi evlilik kurtarır mı?
    Boşanma aşamasına gelmeyi beklemeden, sorunları çözemediğinizi, aynı döngü içerisinde hapsolduğunuzu ve çıkamadığınızı, çevrenizden gerekli destek ve yardımı alamadığınızı düşündüğünüzde aile terapisine başlamalısınız. Ayrıca boşanmayı düşünür hale geldiğinizde bunun bir karar halini almasından önce bir aile danışmanına başvurmanızda fayda vardır. Hatta bu nedenledir ki boşanma kararı ile mahkemeye başvuran çiftler de mahkemece öncelikle evlilik terapisine yönlendirilirler. Bunun da sebebi; yaşamları akıp giderken içinde bulundukları ve onları olumsuz yönde etkileyen döngüler, düşünce ve iletişim hatalarının fark edilmesi ve değiştirilmesi ile ortak paydada buluşma sağlandığında evlilikler kurtulabilir.
  • Aile terapisine ne zaman gidilmeli?
    Bu sorunun cevabı çoğunlukla aile içinde sorunlar yaşanmaya başladığında gibi düşünülse de, evlilik öncesi, çiftlerin birbirini tanıma aşamasında olması en doğrusu olacaktır. Elbette çiftler arasında evlilik öncesi ya da sonrası yaşanan sorunlar hatta küçük dahi olsalar çözülemiyor, çiftler kendilerini mutsuz hissediyor ve ilişkilerinden bekledikleri doyumu alamıyorlarsa mutlaka çift terapisi almalıdırlar.
bottom of page